Gepost op

Spelt in plaats van tarwe?

Liesbeth Oerlemans

Winkels zeggen dat ze spelt (meel, brood, etc.) verkopen omdat de klant daarnaar vraagt. Maar de klant weet net als de meeste winkelmedewerkers helemaal niet wat spelt eigenlijk is. Ze zeggen dan ?spelt is altijd goed?. Maar is dat ook zo?

Tarwe- en speltmeel lijken veel op elkaar. In het laboratorium is het zelfs vaak niet te onderscheiden. Bij sommige mensen lijkt spelt iets beter te vallen. Maar dit is niet in het algemeen zo. Het geldt voornamelijk voor mensen met darmklachten. Dan kan het wellicht zinvol zijn om tijdelijk spelt te eten, maar het is wel belangrijk om ook de oorzaak van de darmklachten te onderzoeken. Als de darmklachten zijn opgelost is het duurdere spelt niet meer nodig.

Tips:

  • Spelt bevat gluten en is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.
  • Speltmeel is niet automatisch volkoren. Vaak wordt speltbloem gebruikt. Check als je een speltbrood koopt of het volkoren is. Het eerste ingredi?nt moet dan volkoren zijn en dus niet bloem.
  • Spelt is ‘hot’ en verschijnen er daarom van allerlei producten speltvarianten. Als je dezelfde producten blijft gebruiken, maar dan de speltvariant, zijn je (darm)klachten vaak niet zomaar weg. Je zal je hele voeding gezond moeten krijgen. Variatie en onbewerkte producten kiezen zijn daarbij belangrijke richtlijnen.

Dit is de belangrijkste informatie die je nodig hebt om zelf een gezonde keuze te maken. In onze opleiding gewichtsconsulent krijg je uiteraard meer informatie, ook o.a. over molensteen gemalen brood, meergranen brood en coeliakie. Zo kan je een onderbouwd advies geven, ook aan cli?nten die ‘van alles gelezen hebben’ op internet of in het nieuwste hypeboek.

Facebooktwitterlinkedin
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *