Gepost op

Val je af als je geen koolhydraten meer eet?

Als je de media zou moeten geloven is het onverantwoord om nog koolhydraten te eten, maar is dat ook zo?

Soms hoor je mensen zeggen dat ze geen koolhydraten eten. Ze bedoelen meestal dat ze geen brood, rijst en aardappels eten. Ze eten vaak wel groente en fruit. Dat zijn ook koolhydraten. Er wordt soms gedacht dat je afvalt als je koolhydraten weg laat. Dat is ook vaak zo, maar dat komt vooral omdat je dan meer bewuste keuzes maakt en? hierdoor per saldo minder kilocalorie?n (kcal) binnenkrijgt. Je valt af als je door de tijd heen minder kcal eet dan je verbruikt. Alle kcal tellen mee, ook die van vet, alcohol en eiwit.

Ik hoor steeds dat we veel te veel koolhydraten zouden eten. Ik vraag me dan altijd of de afzender wel weet hoeveel koolhydraten we eten. Het advies is om 40 tot 70% van onze energie uit koolhydraten te halen. De gemiddelde Nederlander haalt 45 % van zijn energie uit koolhydraten. Dat ligt dus in de buurt van het minimum.

Uit onderzoek blijkt dat het voor je gezondheid veel meer gaat om de kwaliteit van de koolhydraten dan de hoeveelheid. Volkoren granen, groente en fruit passen goed in een gezond voedingspatroon. Het advies is om dagelijks 90 gram volkoren producten te eten.

De koolhydraten in frisdrank, koek en snoep kun je beter laten staan. Je hebt ze niet nodig. Ze leveren je wel energie maar weinig nuttige voedingsstoffen.

Dit is de belangrijkste informatie die je nodig hebt om zelf een gezonde keuze te maken. In onze opleiding gewichtsconsulent krijg je uiteraard meer informatie, ook o.a. over? gezonde keuzes om hart- en vaatziektes of diabetes type 2 te voorkomen en hoe je op een gezonde manier voldoende koolhydraten eet. Als voedings- en gewichtsconsulent moet je je cli?nten immers kunnen adviseren bij hun persoonlijke situatie.

Facebooktwitterlinkedin
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *