Gepost op

Aankondiging: laatste lesgroep opleiding

De afgelopen jaren hebben wij een opleiding tot voedings- en gewichtsconsulent aangeboden die de lat hoog legde op het gebied van voedingskennis en begeleidingsvaardigheden. Dat was te zien aan de examenresultaten, waar de deelnemers op voeding en begeleiden ruim hoger scoorden dan het gemiddelde. En vooral hebben we het gezien aan de enorme ontwikkeling die deelnemers doorgemaakt hebben (of op dit moment doormaken) in het studiejaar.

Het vraagt veel van een professional om mensen te begeleiden bij voeding (waar iedereen al zoveel informatie en misvattingen over verzameld heeft) en gedragsverandering. Het opleiden vraagt dus ook veel van ons als begeleiders. In de huidige opzet vergt het zelfs teveel; we begeleiden alle deelnemers persoonlijk en hanteren kleine groepen terwijl we toch het cursusgeld voor iedereen betaalbaar hebben willen houden. We hebben besloten de jaaropleiding tot gewichtsconsulent in de huidige vorm nog eenmaal te starten en wel op 12 april 2019 en daarna niet met deze opzet verder te gaan.

Of we weer een opleiding gewichtsconsulent in een andere vorm zullen aanbieden, daar gaan we ons later pas op beraden. We blijven sowieso beiden actief in het opleiden van professionals op het gebied van voeding en leefstijl en zullen ongetwijfeld ook regelmatig samenwerken in de toekomst.

Als je deze opleiding nog wilt volgen bij ons, is dit een goed moment om de knoop door te hakken en je in te schrijven. Wij gaan graag met een topgroep aan de slag deze laatste keer!

Liesbeth Oerlemans en Meijke van Herwijnen

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Gewichtsproblemen nemen toe na je dertigste

In een wereld vol verleidingen is het al begrijpelijk dat mensen snel teveel eten en daardoor te zwaar worden. Met de jaren neemt dit probleem echter toe. Wij zijn als mensen namelijk geprogrammeerd om na onze dertigste langzaam steeds minder energie te verbruiken. In vroeger tijden was dat belangrijk: de jongere generaties hadden het schaarse voedsel nodig, dus vanaf een jaar of 35 (als je onderhand wel opa of oma geworden was) moest je minder eten vragen. Je lichaam heeft dat geregeld door rond vanaf een jaar of 30 langzaam je stofwisseling wat trager te maken en minder spierweefsel te onderhouden. Juist dat spierweefsel verbruikt immers veel brandstof. Je zin in bewegen en sporten wordt er dus ook niet groter op.

Als je vanaf je dertigste elk jaar een procentje minder spieren hebt en een procentje trager wordt in je stofwisseling, begin je dat rond je 40e of 50e echt wel te merken. Dan is er immers 10-20% minder nodig. De meeste mensen beseffen dat niet en blijven gewoon hetzelfde eten. Of misschien zelfs meer, omdat je in je drukke leven wel een extraatje verdiend hebt? Intussen beweeg en sport je misschien ook niet meer zo actief. Gevolg zal dan zijn dat je brandstof overhoudt. En dat wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Dit proces gaat almaar verder en terwijl je minder brandstof nodig hebt, heb je m??r voedingsstoffen nodig. Je lichaam verslijt immers met de jaren langzaam. Het repareren en maken van lichaamscellen wordt dus een steeds grotere klus. Daar zijn een hoop stofjes bij nodig, die uit je voeding moeten komen. Kortom: hoe ouder je wordt, hoe groter het belang van een uitgebalanceerd voedingspatroon wordt. Je moet almaar beter gaan eten.

Als gewichtsconsulent moet je dit soort zaken begrijpen om je cli?nten te ondersteunen. Maar ook om te beseffen hoeveel je kan bijdragen aan het welzijn van mensen. In onze opleiding tot gewichtsconsulent is de samenhang tussen allerlei feiten dus heel belangrijk. Je stampt geen kennis, je leert mensen begeleiden bij vraagstukken die echt impact hebben.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Is dat duur, zo’n gewichtsconsulent?

Mensen vinden het over het algemeen leuk om geld uit te geven. Als ze tenminste iets kopen wat ze nodig denken te hebben of waarvan ze denken dat hun leven meer glans krijgt. Nieuwe kleding, een nieuw apparaat, een leuke cursus, iets lekkers, een dienst die het leven gemakkelijker maakt. Wat ze lastiger lijken te vinden, is geld uitgeven aan begeleiding bij dingen die ze nog niet goed kunnen en waar ze last van hebben.

Waarom is dat? Waarschijnlijk omdat je een pakketje onzekerheden koopt. Als ik met jouw hulp mijn gewoontes moet veranderen en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat kan, dan is de kans toch groot dat het niet lukt? Dan koop ik dus een teleurstelling. Dat wil ik niet. En misschien schaam ik me ook wel dat ik hulp nodig heb. Dus vind ik het algauw veel geld. Zestig euro voor een gesprek van een uur? Wat heb ik dan gekocht?

Als je dit weet, snap je dat je uitdaging niet is om mensen uit te leggen dat het niet te duur is. Het gaat niet om duur of goedkoop. Het gaat erom dat je toekomstige klant het gevoel krijgt dat hij iets moois bij jou vindt. Iets wat hij nodig heeft of dat zijn leven meer glans geeft. En vooral iets wat kan lukken. Hoe meer je het kunt ‘vastpakken’ wat je koopt, des te makkelijker durf je het aan. Vandaar dat een begeleidingspakket met een bepaalde belofte beter verkoopt dan 3x een uur met jou praten. Dat het helpt als je op je site kunt zetten dat je deelnemers bijvoorbeeld na drie maanden een anderhalf punt hoger rapportcijfer voor hun energie kunnen geven. En zo zijn er nog veel meer manieren om mensen houvast te geven.

Iedere professional heeft zijn eigen manier nodig om potenti?le klanten te raken met wat hij te bieden heeft. In onze opleiding tot gewichtsconsulent besteden we hier dus ook veel aandacht aan. En wat in het begin misschien nog wel belangrijker is dan je klant overtuigen: wennen aan het idee dat je echt wat te bieden hebt en dat je daar geld voor kan vragen. Dat je dat geld zelfs dubbel en dwars waard blijkt te zijn. Want veel goede gewichtsconsulenten zijn behoorlijk bescheiden, blijkt. 😉

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Hoe kies je zout?

Keukenzout

In de winkel kun je verschillende soorten zout kopen. De verschillende soorten hebben verschillende smaken. Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). Wanneer het gaat over de effecten van zout gaat het vrijwel altijd over de effecten van het natrium.

Niet te veel natrium

Voor alle volwassenen geldt hoe dan ook het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan deze maximale hoeveelheid. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Soorten zout met en zonder jodium

De meest bekende soort is keukenzout. Dit is geraffineerd zout en kun je kopen met en zonder toegevoegd jodium. Vroeger? zag je aan de naam of jodium was toegevoegd, dat heette Jozo. Jozo heeft tegenwoordig meerdere varianten en dus ook varianten zonder jodium. Kijk daarom goed op de verpakking of er jodium aan is toegevoegd. Lo Salt is een zoutmengsel waarin een deel van het natrium is vervangen door kalium en magnesium. Deze zoutmengels zijn niet geschikt voor mensen met slechte nieren en mensen die bepaalde plaspillen of onstekingsremmers gebruiken.

Zeezout is ongeraffineerd zout. Het bevat nog (hele) kleine resten van diverse mineralen. De aanwezigheid? van mineralen geeft een grijze kleur.

Himalayazout heeft veel kleuren en is een zout afkomstig uit de zee in de Himalaya. Er zijn verschillende soorten zeezout te koop, bijvoorbeeld fleur du sel dat meer mineralen zou bevatten en noir de sel. In zeezout kunnen resten van zware metalen als lood en kwik zitten.? De vraag is dus of dat wel zo gezond is. Verder zit er in zeezout geen jodium, maar wordt dat soms toegevoegd. Dat geldt ook voor Himalayazout.

We krijgen met het eten van brood ook zout binnen, Daarvoor wordt vaak broodzout gebruikt. Broodzout is gejodeerd keukenzout. De hoeveelheid keukenzout is wettelijk bepaald? en mag gebruikt worden in brood en broodvervangers. In biologisch brood wordt meestal geen gejodeerd zout gebruikt. Dat betekent dus dat mensen die dat eten, op moeten letten of ze voldoende jodium binnenkrijgen.

Hoe kies je nu je zout

Kijk naar de verhouding natrium en kalium in het zout. Deze zijn samen immers van belang voor de hoogte van je bloeddruk. Ook Himalayazout en Keltisch zout bevatten natrium. Probeer het natrium te beperken en te kiezen voor meer kalium. Kijk daarnaast naar het jodiumgehalte in het zout. Kies (zeker als je geen/weinig brood eet) voor een variant met voldoende jodium.

Dit is de belangrijkste informatie die je nodig hebt om zelf een gezonde keuze te maken. In onze opleiding gewichtsconsulent krijg je echter meer informatie, ook o.a. over? gezonde keuzes om hart- en vaatziektes te voorkomen en hoe je voldoende jodium binnen kunt krijgen. Voor de meeste klanten gaan deze details te ver, maar als iemand er een keer naar vraagt is het fijn als je dat toch uit kunt leggen.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Wat is beter, voedingsadvies of coachen?

Veel mensen hebben het over coachen. In allerlei beroepen word je geacht ‘coachend’ te werken. Is dat dus altijd beter?

Je zou je kunnen voorstellen dat een coach iemand is die niet afgaat op zijn eigen meningen en oordelen, maar die luistert naar wat zijn klant belangrijk vindt en hem ook helpt benoemen wat hij wil. Heel nuttig, ook bij voedingsvraagstukken. Maar als vragen stellen het enige is wat je moet te doen, hoef je dan geen voedingskennis meer te hebben? Is advies geven slecht? En bestaat er dan wel zoiets als een ‘voedingscoach’? Als je toch geen advies mag geven, is een generieke coach immers de beste ondersteuner. Die kan niet eens adviseren, hij is lekker blanco en weet niets over het onderwerp.

Voor je in verwarring raakt, geef ik je een nuttig houvast: als je mensen begeleidt bij hun voedingskeuzes, moet je vooral zorgen dat je cli?nt bij elk contact met jou meer vertrouwen krijgt in zijn eigen vermogen om goed te eten. Dat betekent dat je een advies geeft als hij klaar is voor een advies en als hij net dat ene weetje nodig heeft, dat jij kan bieden. En dat je vragen stelt en goed luistert als hij zijn gedachten moet ordenen. Dan geef je dus juist g??n tips. Hoe meer training je hebt gehad, des te beter voel je aan wat je moet doen om je cli?nt zijn vertrouwen te laten groeien. Dat is echt vakmanschap. Je krijgt er bij ons in de opleiding een goede basis in… en dan ga je natuurlijk aan de slag in je eigen praktijk om verder te oefenen. Als je mensen begeleidt bij het veranderen van hun gedrag, ben je nooit uitgeleerd.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Val je af als je geen koolhydraten meer eet?

Als je de media zou moeten geloven is het onverantwoord om nog koolhydraten te eten, maar is dat ook zo?

Soms hoor je mensen zeggen dat ze geen koolhydraten eten. Ze bedoelen meestal dat ze geen brood, rijst en aardappels eten. Ze eten vaak wel groente en fruit. Dat zijn ook koolhydraten. Er wordt soms gedacht dat je afvalt als je koolhydraten weg laat. Dat is ook vaak zo, maar dat komt vooral omdat je dan meer bewuste keuzes maakt en? hierdoor per saldo minder kilocalorie?n (kcal) binnenkrijgt. Je valt af als je door de tijd heen minder kcal eet dan je verbruikt. Alle kcal tellen mee, ook die van vet, alcohol en eiwit.

Ik hoor steeds dat we veel te veel koolhydraten zouden eten. Ik vraag me dan altijd of de afzender wel weet hoeveel koolhydraten we eten. Het advies is om 40 tot 70% van onze energie uit koolhydraten te halen. De gemiddelde Nederlander haalt 45 % van zijn energie uit koolhydraten. Dat ligt dus in de buurt van het minimum.

Uit onderzoek blijkt dat het voor je gezondheid veel meer gaat om de kwaliteit van de koolhydraten dan de hoeveelheid. Volkoren granen, groente en fruit passen goed in een gezond voedingspatroon. Het advies is om dagelijks 90 gram volkoren producten te eten.

De koolhydraten in frisdrank, koek en snoep kun je beter laten staan. Je hebt ze niet nodig. Ze leveren je wel energie maar weinig nuttige voedingsstoffen.

Dit is de belangrijkste informatie die je nodig hebt om zelf een gezonde keuze te maken. In onze opleiding gewichtsconsulent krijg je uiteraard meer informatie, ook o.a. over? gezonde keuzes om hart- en vaatziektes of diabetes type 2 te voorkomen en hoe je op een gezonde manier voldoende koolhydraten eet. Als voedings- en gewichtsconsulent moet je je cli?nten immers kunnen adviseren bij hun persoonlijke situatie.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Wat beloof jij je cli?nt?

Meijke van Herwijnen

Als voedings- en gewichtsconsulent streef je ernaar dat iemand gezond gaat eten en een gezond gewicht kan krijgen en houden. Dat zou je globaal op twee manieren kunnen aanpakken:

  1. Je gaat stapje voor stapje werken aan haalbare veranderingen. Doordat iemand zijn voeding en leefstijl aanpast, zal hij ook een gezonder gewicht krijgen. Hoe snel dat gaat, weet je niet van tevoren. Daar gaat het ook niet om, want je streeft er samen vooral naar dat alles ‘klopt’ voor de cli?nt en dat hij geen ‘rare dingen’ hoeft te doen.
  2. Je helpt de cli?nt met een paar gezonde quick wins om bij aanvang van het traject meteen wat af te vallen, zodat hij gemotiveerd raakt en merkt dat het echt wat oplevert als je gewoontes verandert. Vervolgens ga je bijsturen: je kijkt welke dingen haalbaar zijn, lost knelpunten op en zorgt dat de cli?nt verder kan met zijn gezonde gewoontes.

De ene aanpak is niet beter dan de andere. Het kan wel zijn dat jij of je cli?nt een voorkeur heeft voor een van beide. Wat in ieder geval niet zo handig is, is om de indruk te wekken dat je versie 2 doet, terwijl je vervolgens begeleidt volgens versie 1. Dan beland je waarschijnlijk al snel in gesprekken over ‘waarom ik nog niet afval’ en ga je mogelijk ook zelf twijfelen of je het wel goed genoeg doet in de begeleiding. Verwachtingen goed managen bij jezelf en de cli?nt is de helft van je succes! In onze opleiding krijgt dat dus ook aandacht.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Kloppen de cijfers van de Eetmeter?

Studenten vroegen zich af of de getallen uit de Eetmeter wel kloppen. Als de macronutri?nten handmatig worden berekend komen er andere getallen uit dan de Eetmeter aangeeft.?Behalve koolhydraten, vet, eiwit en alcohol wordt ook de energie uit vezels, polyolen en organische zuren meegerekend om tot totaal energie te komen.?Om deze reden is het totaal aantal calorie?n dus hoger dan de optelsom van vet, eiwit en koolhydraten.

In NEVO wordt sinds 2011 ook de energie uit voedingsvezel en organische zuren in de berekening van het energiegehalte van het voedingsmiddel meegenomen. Eerder werd er van uitgegaan dat voedingsvezel geen energie levert omdat het niet wordt verteerd. Uit onderzoek is gebleken dat circa 70% van de voedingsvezels in de dikke darm worden gefermenteerd, waarbij energie vrijkomt. In de EU-verordening wordt uitgegaan van een gemiddelde hoeveelheid van 8 kJ (2 kcal) per gram voedingsvezel, ongeacht het type vezel.?Voor organische zuren wordt in de EU-verordening uitgegaan van een gemiddelde hoeveelheid energie van 13 kJ of 3 kcal per gram, ongeacht de soort organisch zuur (13).

Een en ander staat uitgelegd op pagina 14 van dit document.

 

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Voedingsadviseur, waarom niet?

Ooit was er de opleiding voedingsadviseur, daarna kon je je verder specialiseren tot gewichtsconsulent. Dat woord ?voeding? is daarna bijna overal uit de opleidingsnaam verdwenen. En dat is best jammer, zeker nu er zoveel te doen is over de leefstijlcoach en veel mensen zich afvragen wat het verschil is tussen een gewichtsconsulent en een leefstijlcoach.

Dat is een zinvol discussieonderwerp, dat verschil. Wij bespreken dat al geruime tijd onderling en willen onze uitkomsten graag met jullie delen. Een leefstijlcoach geeft geen voedingsadvies, die coacht mensen op hun eigen doel. Soms heeft voeding daarbij een hoofdrol, soms niet. De leefstijlcoach leert mensen om betere dagelijkse keuzes te maken. Onder andere bij stress, energiegebrek en overgewicht. Hij richt zich in de eerste plaats op gedrag en motivatie, daarna komen de relevante leefstijlonderwerpen om de hoek kijken.

Als je dat in ogenschouw neemt, wat kan dan het onderscheidend vermogen zijn van een gewichtsconsulent? Voeding en advies, denken wij. Wij denken namelijk dat er veel mensen in Nederland zijn die graag advies willen bij hun voedingspatroon. Niet omdat er een medische aanleiding is, maar omdat er zoveel kennis en inzicht nodig is om je voeding goed samen te stellen. Ze willen iemand die meedenkt over hun persoonlijke situatie en die ze helpt door de bomen het bos te zien. Dat zou de voedings- en gewichtsconsulent kunnen doen.

Wat ons betreft mag dat woord voeding dus weer terug in de naam van de opleiding en het beroep, zodat professionals beter kunnen kiezen waar hun passie ligt. Bij voeding (word voedings- en gewichtsconsulent!), of bij coachen op leefstijl (word leefstijlcoach!). Bovendien toont deze naam particulieren met een voedingsvraagstuk dat ze ook bij de voedings- en gewichtsconsulent terecht kunnen als ze (nog) geen gewichtsproblemen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze willen checken of ze ?het nu goed doen? in de wirwar van voedingsinformatie, omdat ze denken dat ze meer energie kunnen krijgen bij een beter eetpatroon, of omdat ze gewoon belangstelling hebben voor voeding.

Onze opleiding krijgt per heden de naam Voedings- en Gewichtsconsulent. Ook ons lesprogramma geven we een extra boost, door de voedingskennis nog verder te verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan de afweging duurzaam versus betaalbaar. Of gezond versus genieten. Ook voedingshypes en? Na onze opleiding kun je daarin adviseren, op basis van wetenschappelijk onderbouwde argumenten ?n goed luisteren naar je cli?nt. We gaan de elementen over leefstijlcoaching er dus niet uithalen, maar wel ombuigen richting uitstekend adviseren. Ook bij het schrijven van de bedrijfsplannen bieden we de voedings- en gewichtsconsulenten ondersteuning om een succesvolle voedingsadviespraktijk te starten voor particulieren.

Meedoen? De nieuwe opleidingsgroep start vrijdag 22 februari. Je kunt je hier inschrijven.

Facebooktwitterlinkedin
Gepost op

Afschrijven op bedrijfsmiddelen

In je begroting zul je ook middelen opnemen die je koopt om een aantal jaren te gebruiken, bijvoorbeeld een pc of laptop. Dan kan het zijn dat je die niet in ??n keer op je jaarafrekening zet als je het middel koopt, maar erop afschrijft. Dit kun je alleen doen als het middel noodzakelijk is […]
This post is only available to members.